Οδηγός Διακοπών

Τι ελέγχους πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητό σας προτού αναχωρήσετε για διακοπές;

Επιτέλους, διακοπές! Ώρα να καθίσετε αναπαυτικά και να χαλαρώσετε! Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για το αυτοκίνητό σας, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει πολλές και διάφορες προκλήσεις. Το αυξημένο βάρος φόρτωσης, οι μεγάλες ταχύτητες, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλες κατηφορικές κλίσεις στο δρόμο αποτελούν πηγές έντονων καταπονήσεων και όχι μόνο για τα φρένα. Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το αυτοκίνητό σας θα σας πάει με ασφάλεια στον προορισμό σας, αξίζει να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα προτού ξεκινήσετε:

 • Η πίεση των ελαστικών πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τιμή τέτοια που να αντιστοιχεί στην αμέσως επόμενη υψηλότερη τιμή συνολικού βάρους οχήματος για ασφαλέστερη οδήγηση και για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και φθορά των ελαστικών. Σημαντικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος, στο εσωτερικό της τάπας του ρεζερβουάρ καυσίμου, στην κολώνα της πόρτας ή στον οδηγό ελαστικών μας.
 • Μην φορτώνετε το όχημα πέρα από τα όρια που καθορίζονται στα έγγραφα του οχήματος.
 • Ελέγξτε την κατάσταση του γρύλου, της εργαλειοθήκης, του προειδοποιητικού τριγώνου και του κουτιού πρώτων βοηθειών και, εάν είναι απαραίτητο, αντικαταστήστε τα.
 • Ελέγξτε τη στάθμη του υγρού υαλοκαθαριστήρα και του αντιψυκτικού.
 • Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού και συμπληρώστε την, εάν είναι απαραίτητο.


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φόρτωσης των αποσκευών στο όχημα;

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο ισχυρή δύναμη μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός οχήματος σε περίπτωση πολύ απότομου φρεναρίσματος ή ατυχήματος; Η εκτόξευση αντικειμένων εξαιτίας αυτού του γεγονότος αποτελεί, πολύ συχνά, αιτία πρόκλησης σοβαρών τραυματισμών στους επιβάτες. Μπορείτε να αποφύγετε τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, εάν δώσετε προσοχή στα παρακάτω σημεία κατά τη φόρτωση των αποσκευών σας στο όχημά σας:

 • Τα βαριά αντικείμενα δεν πρέπει να στοιβάζονται ποτέ στο κάτω μέρος του πορτ-μπαγκάζ ακριβώς πίσω από τις πλάτες των πίσω καθισμάτων.
 • Μην στοιβάζετε ποτέ αποσκευές σε ύψος που ξεπερνά το ύψος των πλατών των πίσω καθισμάτων σε station wagon και οικογενειακά βαν που δεν διαθέτουν στιβαρό διαχωριστικό.
 • Προσπαθήστε να μην αφήνετε κενά και να τοποθετείτε τις επιμέρους αποσκευές όσο το δυνατόν πιο κοντά τη μία στην άλλη.
 • Στερεώστε το φορτίο στη θέση του με ειδικό εξοπλισμό πρόσδεσης ή χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά πατάκια.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν παρεμποδίζεται το οπτικό πεδίο του οδηγού προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
 • Το προειδοποιητικό τρίγωνο και το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει πάντα να είναι εύκολα προσβάσιμα.


Τι παίζει σημαντικό ρόλο κατά τη μεταφορά αποσκευών στην οροφή ή στο πίσω μέρος του οχήματος;

Διακοπές μεγάλης διάρκειας, μικρό πορτ-μπαγκάζ - εάν το όχημά σας δεν διαθέτει πολύ χώρο, οι σχάρες οροφής ή οι πίσω σχάρες μεταφοράς είναι μια καλή λύση για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Ωστόσο, μέσα στο γενικό κλίμα ενθουσιασμού για τις διακοπές, δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι το φορτίο σας πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένο, έτσι ώστε να μην έχετε τυχόν "απώλειες" στο δρόμο. Γι' αυτό, θα πρέπει πάντα να δίνετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 • Μην υπερβαίνετε ποτέ το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο οροφής του οχήματός σας.
 • Μην υπερβαίνετε ποτέ το όριο φόρτωσης της σχάρας οροφής.
 • Να στοιβάζετε μόνο τις πιο ελαφριές αποσκευές στην οροφή.
 • Να θυμάστε ότι το επιπλέον βάρος πάντα μετατοπίζει το κέντρο βάρος του οχήματος και, κατ' επέκταση, την οδική συμπεριφορά του.
 • Εάν η πίσω σχάρα μεταφοράς που χρησιμοποιείτε καλύπτει τα πίσω φώτα του οχήματος, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει δικά της φώτα.
 • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ελέγχετε τακτικά ότι οι αποσκευές που είναι τοποθετημένες έξω από το όχημα εξακολουθούν να είναι καλά στερεωμένες.


Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας εάν πρόκειται να ρυμουλκήσετε ένα τροχόσπιτο;

Το να πάρετε μαζί σας το δικό σας τροχόσπιτο είναι η ιδανική λύση εάν θέλετε να είστε ανεξάρτητοι και να κατασκηνώνετε όπου σας αρέσει. Εκτός από αυξημένη άνεση, σας παρέχει και αρκετό χώρο για επιπλέον αποσκευές. Για να είστε σίγουροι, όμως, ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια, πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάποια πράγματα όσον αφορά τη φόρτωση αποσκευών και την οδήγηση:

 • Όποτε είναι δυνατό, να στερεώνετε τις αποσκευές με λουριά πρόσδεσης ή να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά πατάκια.
 • Πάντα να στοιβάζετε τα βαριά αντικείμενα στη μέση και ακριβώς πάνω από τον άξονα, για να διασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό κράτημα στο δρόμο και την υποβοήθηση της δράσης του φρεναρίσματος.
 • Οδηγείτε όσο πιο προσεκτικά μπορείτε λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων φρεναρίσματος και της μειωμένης ελκτικής δύναμης.
 • Εάν το τροχόσπιτο αρχίσει να παρουσιάζει πλαγιολισθήσεις ή πλευρικές ταλαντώσεις, αφήστε απαλά το γκάζι και προσπαθήστε να διατηρήσετε το όχημα και το τροχόσπιτο στην πορεία τους στρίβοντας πολύ προσεκτικά το τιμόνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της παρέκκλισης.


Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε;

Μην επιλέξετε την ώρα αναχώρησής σας με μοναδικό κριτήριο τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Η δική σας προσωπική καμπύλη απόδοσης είναι παράγοντας που παίζει σημαντικότερο ρόλο.

Το ξέρατε αυτό; Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στην οδήγηση τις πρωινές ώρες (από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι) και αργά το απόγευμα (μεταξύ 4 και 7 μ.μ.). Η συγκέντρωση, συνήθως, μειώνεται κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες (μεταξύ 2 και 4 μ.μ.) και ιδιαίτερα μετά τα μεσάνυχτα. Γι' αυτό, σας συνιστούμε να αναχωρήσετε όσο το δυνατό πιο νωρίς όταν πρόκειται για μεγάλα ταξίδια και να κάνετε ένα σχετικά μεγάλο διάλειμμα γύρω στις 2 μ.μ. Δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να ξεκινήσετε το ταξίδι σας το βράδυ, λόγω των μειωμένων επιπέδων συγκέντρωσης και της ανεπαρκούς ορατότητας.Τι πρέπει να ελέγξετε ξανά λίγο προτού ξεκινήσετε;

Μέσα στον γενικό "πανικό" των προετοιμασιών σας για ένα ταξίδι, πολλές φορές, είναι πιθανό να ξεχάσετε σημαντικές λεπτομέρειες. Γι' αυτό, προτού ξεκινήσετε, σας συνιστούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ελέγξετε ακόμα μία φορά τα παρακάτω σημεία:

 • Έχετε στερεώσει καλά το φορτίο;
 • Έχετε ρυθμίσει τα προσκέφαλα των καθισμάτων όσο το δυνατόν καλύτερα σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις και αυτές των επιβατών σας;
 • Είναι καλά στερεωμένα τα παιδικά καθίσματα και φοράνε όλοι οι επιβάτες ζώνη ασφαλείας;
 • Έχετε πάρει μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα (διαβατήριο, βίζα, δίπλωμα οδήγησης, ταξιδιωτικά έγγραφα, έγγραφα φαρμακευτικής περίθαλψης, πιστοποιητικά εμβολιασμού, έγγραφα ασφάλισης υγείας, χρήματα, πιστωτική κάρτα κ.λπ.);
 • Γνωρίζετε όλους τους σημαντικούς κανονισμούς που διέπουν την οδήγηση σε ξένες χώρες (μέγιστη ταχύτητα, υποχρεωτική ή όχι χρήση φώτων ημέρας και προειδοποιητικού γιλέκου, δρόμοι με διόδια και σήραγγες κ.λπ.);


Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα;

Το πόσο πολύ μπορείτε να κάθεστε συνεχώς στο τιμόνι εξαρτάται, πάνω απ' όλα, από το πόσο συχνά κάνετε διάλειμμα και σε τι κατάσταση είστε μετά από αυτό. Όσο περισσότερο οδηγείτε χωρίς διάλειμμα, τόσο πιο αργές γίνονται οι αντιδράσεις σας και τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων. Η συμβουλή μας: Κάντε το πρώτο διάλειμμα μετά από 3-4 ώρες οδήγησης το πολύ και πάρτε άφθονο καθαρό αέρα. Κάντε συχνότερα στάσεις εάν ταξιδεύετε με παιδιά. Αυτό το ξέρατε; Η καμπύλη απόδοσής σας παρουσιάζει απότομη πτώση μεταξύ των ωρών 2 και 4 μ.μ. Γι' αυτό, στο διάστημα αυτό, φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα διάρκειας 30 λεπτών τουλάχιστον. Αποφεύγετε το πολύ φαγητό. Καλύτερα να κατανέμετε τα γεύματά σας ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα, καθώς αυτό συμβάλλει στον περιορισμό της κόπωσης.

Μην αγνοείτε τα επικίνδυνα σημάδια: Τα βαριά βλέφαρα, το συνεχές χασμουρητό και η επιβράδυνση των αντιδράσεών σας αποτελούν πρόωρες ενδείξεις για επικείμενο μικρο-ύπνο, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος.Τι να κάνετε εάν χάσετε το φορτίο σας.

Εάν χάσετε το φορτίο σας την ώρα που οδηγείτε, σταματήστε το συντομότερο δυνατό στην άκρη του δρόμου και ανάψτε τα αλάρμ. Εάν είναι απαραίτητο, προειδοποιήστε τους άλλους οδηγούς πίσω σας για το εμπόδιο που υπάρχει μπροστά τους. Για την ασφάλειά σας, να παραμένετε πάντα πίσω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα στην άκρη του δρόμου. Εάν ένα όχημα μπροστά σας χάσει το φορτίο του, είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσετε γρήγορα, αλλά όχι σπασμωδικά: Ανάψτε τα αλάρμ, ελαττώστε ταχύτητα και αλλάξτε λωρίδα για να μπορείτε να δείτε την κυκλοφοριακή κατάσταση πίσω σας. Ενημερώστε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, εάν είναι απαραίτητο, για να διακόψουν την κυκλοφορία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ

Συμβουλές για το πώς να φροντίσετε για τη διασκέδαση των παιδιών σας: «- Φροντίστε να κάνετε τακτικές στάσεις και να αφήνετε τα παιδιά σας να τρέχουν και να εκτονώνουν έτσι την κούραση του ταξιδιού.
- Λάβετε υπόψη σας το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και φροντίστε να ενσωματώσετε και στο ταξίδι σας τις συνήθεις ώρες φαγητού και ύπνου τους.
- Εάν είναι αρκετά μεγάλα, βάλτε τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του ταξιδιού, έτσι ώστε, για παράδειγμα, να μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη διαδρομή, αλλά και να παρακολουθούν την πορεία του ταξιδιού γνωρίζοντας σε ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεστε.
- Φροντίστε να τα διασκεδάζετε και να διατηρείτε το ενδιαφέρον τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παίζοντας, για παράδειγμα, απλά παιχνίδια με μαντεψιές.
- Μην ξεχνάτε να τοποθετείτε στο αυτοκίνητο ηλιοσκιάδια ή μικρά κουρτινάκια για την προστασία των παιδιών από τη ζέστη και την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.»